7 правил харчування, яким можна повчитися у японців

7 правил харчування, яким можна повчитися у японців

Японці – одна з найздоровіших націй. Саме в цій країні найбільший відсоток довгожителів, а також найнижчий ризик вікових захворювань (наприклад, діабету, раку, артриту і хвороби Альцгеймера). Народ Японії успішно доживає до ста років і старше. Завдяки своїм темпераментом, життєвої філософії, передовий медицині і найздоровішої кухні в світі японці живуть довше, ніж середньостатистичні жителі західних країн.

Чим вони зобов’язані своїм здоров’ям? Однозначно можна відповісти що це заслуга їх правил харчування. Їжа японців різноманітна, переповнена усіма необхідними для людини вітамінами, мінералами і антиоксидантами, в тому числі на флавоноїди. Японська дієта відома у всьому світі. Вона ефективна не тільки в цілях оптимального підтримки ваги і тонусу шкіри, але і кращого функціонування всіх систем органів. Дієти по-японськи можуть дотримуватися абсолютно всі, будь то старий чи дитина, чоловік або жінка.

Пропонуємо вам дізнатися сім правил, які можна перейняти у японців, а для бажаючих випробувати на собі всю гармонію смаків кухні висхідного сонця можна на істинному острові японської гастрономії в Києві – в суші-ресторані Watatsumi.

Слідкуємо за правилами

Правила

У країні висхідного сонця з метою оздоровлення нації була представлена ​​програма від міністерства охорони здоров’я, праці та соціального забезпечення «Японські дієтичні норми споживання». Це свого роду діаграма здорової їжі у вигляді піраміди, яка є орієнтиром для здоров’я японців.

Традиційна японська дієта нічим не відрізняється від традиційної китайської: основні продукти харчування – це рис, риба, м’ясо, мариновані і варені овочі. Однак, оскільки Японія насправді являє собою групу островів (всього їх 6582), її жителі вживають значно більше риби, ніж жителі інших азіатських країн.

Маленькі порції

У діаграмі здорового харчування також містяться рекомендації щодо розміру допустимих порцій в залежності від статі і віку людини.

Те, як японці подають їжу, також має ключове значення. Типова японська їжа складається з тарілки рису (гохан), тарілки місо-супу (місо Ширу), маринованих овочів (Цукемоно) і риби або м’яса.

Фокус на процесі їжі

Прийом їжі для японців є справжнім ритуалом. Для них важливо не тільки те, що їдять, а й як їдять. У них є приказка «хара хачи бу», що означає є до тих пір, поки не наситишся на 80%, і нерідко вчать цьому дітей з раннього віку.

Свіжі продукти

Свіжі продукти

Японці ловлять їжу, яку планують з’їсти, і їдять її, поки вона ще свіжа, без збереження для майбутнього споживання. Крім того, вони використовують багато васабі і соєвого соусу в якості приправ. Обидві ці приправи володіють хорошими антибактеріальними властивостями. Це означає, що вони допомагають значно знизити ризик харчового отруєння.

Крім того, японці набагато уважніше ставляться до приготування їжі. Вони миють і стерилізують яйця, щоб вони з меншою ймовірністю зіпсувалися, а термін придатності продуктів, що продаються в Японії, набагато суворіше, ніж термін придатності продуктів в західному світі. Прийнято вважати, що продукти будуть вживатися в сирому вигляді, а не приготованими, тому дати відображають це.

Збалансоване харчування

Традиційні продукти харчування в Японії в основному рослинного походження, і вони вже містять велику кількість корисних для здоров’я елементів, таких як поліфеноли і мікробні ферменти, що беруть участь в ферментації молочної кислоти, амінокислот, олігопептидів і олігосахаридів.

Японці споживають набагато більше риби, ніж зазвичай в західних країнах, і це вважається основним фактором щодо низького рівня серцевих захворювань в країні. Морепродукти їдять практично в будь-якому вигляді, від сирих суші і сашимі до смаженої солодкої риби і молюсків.

Найбільш часто вживані різновиди рису – це хакумай, білий рис, і генмай, коричневий рис. Сирий рис називається Комей. З рису також роблять моті (рисові коржі), сенбей (рисові крекери) і саке (рисове вино). Рис також можна приготувати з червоною квасолею (секіхан), морепродуктами і овочами (Такікомі гохан) або у вигляді рідкої каші, приправленої сіллю (Кайю), яка дуже популярна як засіб від застуди. Онігирі – це рисові кульки з морепродуктами або овочами в середині, зазвичай загорнуті в шматочок сушених водоростей (норі).

Соєві боби грають різнобічну роль в японській кулінарії. Соєвий соус і паста місо, найбільш часто використовувані приправи, виготовляються з ферментованих або культивованих соєвих бобів. Тофу, який часто їдять в місо-суп, виходить з-за додавання коагулянту в свіжовичавленого соєве молоко. Самі соєві боби їдять вареними як едамаме або обсмаженими в сухому вигляді і подрібненими в дрібний порошок, який подають з рисовими коржиками.

Різноманітність

Різноманіття

У традиційній системі японського харчування багате розмаїття різних продуктів:

  • Морепродукти і риба: молюски, водорості, морський огірок, скумбрія, лящ, морський окунь, вугор, короп, скумбрія, сардина, лосось, форель, акула, креветки, кальмари, медузи і краби.
  • Локшина (удон, соба і рамен) або рис.
  • Соєві продукти: місо, темпі, тамарі або натто.
  • Водорості. Норі, ламінарія, вакаме і комбу – найвідоміші водорості.
  • Овочі: червоні боби, японський солодка картопля, пагони бамбука, баклажани, огірки, лопух, цибуля, зелена цибуля, ямс і редис.
  • Фрукти в свіжому вигляді: персики, японський апельсин, мандарини, хурма, мушмула, сливи, гранати, яблука, малина і полуниця.
  • Напої: зелений і ячмінний чай, саке, пиво.

Освіта для дітей

У японській культурі їжа – це найважливіша частина освіти. Уже в початковій школі вчителі проводять уроки правильного харчування і розповідають дітям про важливість правильного харчування, а також пояснюють, як їжа здатна впливати на думки і самопочуття дітей. Продукти для шкільних обідів постачають фермери, а кухарі готують щоранку свіжу їжу. За якістю продуктів строго стежить шкільний дієтолог.

Залиште коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *