Ікра летючої риби – смачний делікатес!

Летюча риба, чия ікра використовується у великій кількості азійських страв, мешкає в тропічних і субтропічних водах. Це океанічний вид, який часто зустрічається у водах поблизу Індії та Японії.
Жителі цих країн активно вживають в їжу філе, а також ікру летючої риби. В Україні тобіко все ще залишається дивовижним продуктом, який можна зустріти тільки в японських кафе і ресторанах.
Фізіологічні особливості летючої риби
Риба отримала назву «летюча» завдяки своїй здатності як би парити над хвилями. Вона має особливу будову внутрішніх органів і тулуба, що обумовлює незвичайну техніку руху у водній товщі.
У зоології виділяють сімейство летучих риб із роду сарганоподібні. Їх основною особливістю є велика довжина плавників. Вони займають приблизно 2/3 довжини тіла від протяжності всього тіла. Описана фізіологічна риса призводить до того, що широкі грудні плавці розправляються як пташині крила.
Також даний вид риб має потужний хвостовий плавець з подовженою і сильно розвиненою нижньою частиною. Описана будова істотно підвищує швидкість руху особини. Вона легко виривається з води та робить сильні поперечні гребки. Летюча риба має величезний плавальний міхур, який вміщує від 40 куб. см повітря. Місткість займає половину обсягу тіла риби.
Ікра летючої риби (Тобіко): склад, консистенція і смак
Промислова риба становить половину улову на японському узбережжі. Вона має ніжне смачне філе і цінну ікру. Тобіко – специфічний продукт, повний вітамінів і мікроелементів.
Її склад, консистенція і смак з легкими солодкими нотками нагадує мойву. Ікринки мають невеликий розмір, приємно хрумтять на зубах. Під назвою тобіко в Японії використовується ікра цілих 80 видів летючих риб. У нашій країні тобіко використовують як декоративний елемент страви, в той час, як японці застосовують її в їжу як самостійну страву.
Ікринки летючої риби невеликого розміру (0,5 мм-0,8 мм). Вони дещо більші, ніж в ікри мойви, але менші за розміром ніж в ікри лосося. Свіжа ікра тобіко має хрустку текстуру, копчено-солонуватий смак, червонувато-помаранчевий колір.
Види ікри Тобіко
Ікра летючої риби, добута в природному середовищі, спочатку не має певного відтінку. У магазинах і суші-барах використовуються пофарбовані варіанти.
Кухарі застосовують безпечні харчові барвники, виготовлені з натуральних компонентів. Щоб домогтися отримання певних кольорів застосовують васабі, чорнило кальмара, морквяний і буряковий сік. Після обробки тобіко набуває червоний, оранжевий, жовтий, зелений, ліловий або чорний відтінки.
Рецепт приготування з ікри летючої риби
Компанії-виробники тобіко тримають в секреті свої авторські рецепти приготування. Кваліфіковані кухарі нашої організації знайомі з класичними технологіями приготування японської ікри.
Методика обробки ікри не змінюється вже понад 500 років! Застосування фірмової рецептури дозволяє зберегти дивовижний смак і аромат. Виробники випускають продукт в законсервованому та замороженому вигляді. У супермаркетах можна зустріти консерви, в яких тобіко зберігається в спеціальному соусі.
Готувати гарнір швидше і зручніше з консервованого варіанту. Заморожений продукт вимагає розморожування, далі потрібно акуратно злити воду й дати декілька годин для відпочинку та просихання. При цьому покупцеві неможливо відрізнити якісну ікру летючої риби від зіпсованої, коли вона знаходиться в замороженому стані.
Щоб тобіко придбала характерний смак, її відстоюють в спеціальному соусі. Готову страву японці можуть додавати в абсолютно різні гарніри, суші, супи та салати. У традиційних японських кафе і ресторанах можна спробувати безліч страв з тобіко. Ікру завжди додають в популярні суші та роли.
У ресторані Watatsumi можна замовити суші та роли з тобіко, приготовлені за традиційними японськими рецептами. Цінний продукт додається в роли та надає їм оригінальний неповторний смак.
На нашому сайті можна знайти безліч варіантів ролів з ікрою летючої риби. Відвідувачі можуть кожен раз пробувати нові рецепти та насолоджуватися незвичайними смаковими поєднаннями.
Харчова цінність ікри Тобіко
Тобіко є надзвичайно смачним морським делікатесом, крім того, вона ще й надзвичайно корисна. У ній міститься близько 30% цінних білків, котрі легкозасвоюються організмом.
Харчова цінність продукту складає близько 70 ккал на 100 грамів. У складі рибної ікри знаходиться дуже багато:
- Вітамінів (груп А, B, C, D, E, РР).
- Легкозасвоюваних білкових з’єднань.
- Мінеральних солей.
- Мікроелементів (залізо, фосфор, кремній, мідь, калій, йод).
Саме тому даний продукт дуже корисний для нашого організму. В Японії вважають, що її необхідно вживати дітям, людям у віці, спортсменам і навіть вагітним.
Корисні властивості ікри Тобіко
Регулярний прийом в їжу невеликої кількості ікри летючої риби призводить до наступних позитивних результатів:
- Сприятливий вплив на організм жінок в період вагітності.
- Лікування при виснаженні та недокрів’ї.
- Прискорене відновлення тканин після важких фізичних навантажень.
- Підвищення уважності, поліпшення пам’яті та концентрації.
Оскільки тобіко є особливими ласощами, до того ж не дешевими, легко можна зустріти неякісну підробку. Часто за ікру летючих риб намагаються видати саму звичайну ікру мойви. Саме тому при замовленні японських страв потрібно бути пильним і намагатися дізнатися більше інформації про продавця. Справжня ікра летючих риб не буває занадто дешевою. У ресторанах Watatsumi діє така послуга як доставка ролів додому. Вас приємно порадує якість страв і демократичні ціни.