Омлет Тамаго у ролах і суші: що це?

Цінителям японської кухні, неодмінно варто познайомитися з омлетом Тамаго, адже він входить до складу деяких видів ролів і суші. Його призначення – зробити готові страви більш соковитими, пікантними, апетитним. Тамаго представляє собою багатошаровий омлет з солодкуватим смаком, відмінно поєднується з сиром і різними видами риби.
Історія омлету Тамаго
Омлет тамаго в Японії практично не поступається рису, він неймовірно популярний – його подають на сніданок, в обід замість десерту, а також додають в суші і роли. З огляду на той факт, що до кінця 18 століття яйця взагалі не вживалися в їжу, блюдо набуло популярності порівняно недавно, менше 100 років тому. В японській кухні, воно одне з наймолодших.
Цікавий факт: перший варіант омлету в кулінарних книгах зовсім не схожий на сучасну інтерпретацію. До кінця невідомо, чи був це рецепт або невелика інструкція варіння яєць.
Відповідь на питання: чому в стародавні часи японці не готували омлет, цілком очевидний. У приготуванні страв молочні продукти не використовувалися, яйця були дорогим задоволенням, а інші складові, такі як, соєвий соус, цукор, мирин теж міг дозволити собі не кожен. До середини 50-х років вони так і залишалися дорогим продуктом. Перші зміни відзначені після примирення США і країни висхідного сонця – в Японію почала потихеньку проникати американська культура. Відносини японців до яєць змінилися буквально за кілька років. Вони перестали бути розкішшю і стали доступні всім верствам населення. Їх включали в різноманітні страви.
В яких стравах можна зустріти Тамаго?
Японський омлет може використовуватися як самостійне блюдо або бути важливим компонентом темакі, нігірі, різних видів суші. Яскравий представник ролів з омлетом – Червоний Дракон. У його складі вугор, ікра, лосось.
Японські кулінари роблять неймовірні ласощі зі звичайних продуктів, і Тамаго – яскравий приклад. Його використовують в якості начинок для суші та ролів, адже він доповнює смак оригінальними нотками, поєднується з м’ясом, рибою, овочами, а також гармонує з нори і рисом. Підходить для прихильників правильного харчування і вегетаріанців.
Секрет оригінального смаку Тамаго
Омлет – традиційне для євроцентів блюдо з молока і яєць, яке переважно їдять в першій половині дня. На приготування йде кілька хвилин, адже все що потрібно – вбити яйця з молоком, підсолити і смажити на сковороді. Але в європейському варіанті вміст порції смажиться відразу і омлет виходить високим. У японському, все відбувається поетапно і шари виходять тонкими і ніжними.
У приготуванні омлету тамаго використовуються певні хитрощі, хоча набір інгредієнтів такий же: молоко і яйця. В якості додаткових компонентів:
- Мирин – традиційну солодку рисове вино;
- для пікантності і яскравості смаку додають соєвий соус;
- для кислинки – рисовий оцет;
- щоб смак розкрив всі свої межі – білий цукор.
Рецепт приготування досить простий. Складові змішують і віночком збивають, потім проціджують через сито, щоб тісто наповнилося киснем, стало легким, практично невагомим. Смажать омлет в квадратної або прямокутної сковороді з тонким дном, страва виходить невисоким, ніжним. Тамаго традиційного відрізняється не тільки смаковими якостями, але і зовнішнім виглядом: такий омлет, на відміну від традиційного, тонкий і соковитий.
Смажити також потрібно за особливою технологією – НЕ пластом, а тонким шаром. Тісто виливають на розпечену сковороду, згортають. На вільний край наливають нову порцію і роблять те ж. Готову страву представляє собою листковий рулет, який можна нарізати шматочками або додати в суші. Якщо знати певні секрети і тонкощі, його можна приготувати на власній кухні.
Як приготувати омлет Тамаго будинку?
Теоретично приготувати тамаго будинку можна, але не варто забувати, що яєчна суміш смажиться за особливою технологією на сковороді з тонким дном. Складові можна знайти в будь-якому супермаркеті, адже в основі – молоко і яйця.
Інгредієнти:
- 10 яєць;
- 45 грам цукру;
- 1 столова ложка соєвого соусу і стільки ж Міріна або рисового оцту.
Готують японський омлет таким чином: всі інгредієнти ретельно змішують, потім тонким шаром виливають на сковороду (в ідеалі знайти все ж прямокутну, але якщо це складне завдання, можна використовувати млинцеву з антипригарним покриттям і низькими бортиками). Не варто очікувати, що з першого разу вдасться «приборкати» яєчну суміш, для цього потрібен певний майстерність.
Технологія приготування:
- Сковороду необхідно змастити маслом і розігріти.
- Вилити третину суміші. Максимально сконцентруватися на процесі, адже попереду найважливіший момент.
- Потрібно не дати омлету підсмажитися, інакше він не буде згортатися і почне ламатися. Але якщо суміш буде сирої, теж нічого не вийде.
- Коли маса на сковороді досягла потрібної консистенції, її потрібно акуратно загорнути лопаткою так, щоб залишився вільний край і посунути його до бортику сковорідки.
- На вільну частину долити ще трохи суміші. Смажити, поки не закінчиться.
Якщо відразу звернути омлет в рулет не вийде, не варто засмучуватися – майстерність приходить з досвідом.
Пропонуємо вам не витрачати час і сили на кухні
Якщо бажання готувати омлет тамаго відпало на етапі пошуку прямокутної сковорідки, ласкаво просимо до нас. Доставка суші Watatsumi, у нас великий вибір суші та ролів з Томаго. У нас великий вибір суші з японським омлетом. в поєднанні з морепродуктами, ікрою тобіко, кунжутом виходить чудовий мікс. Замовити суші і роли можна в один клік на сайті.
Шеф-кухаря ресторану знають всі тонкощі приготування японського омлету, тому зможуть вас приємно здивувати!