Пікантний японський соус унагі

Популярний в японській гастрономії пікантний, солодкий і повний неперевершеного аромату соус унагі використовують в приготуванні вугра на грилі (унагі), страв барбекю і суші.
Соус Унаги або Унаги-но Тарі (う な ぎ の た れ по-японськи) – це густий підсолоджений соєвий соус золотисто-коричневого відтінку.
Соус з вугра також називають соусом Ніцуме, Унаги або Кабаяки. Текстура цього насиченого коричневого соусу густа, гладка і в’язка. Залежно від рецепта одні соуси з вугра будуть гущі і гелеобразную, ніж інші. Він густий, солодкий, солоний і наповнений умами – унікальної п’ятої категорією смаку їжі. Цей соус надає стравам особливого смаку копченості. Його подають в багатьох японських і тайських ресторанах. А все тому, що він ідеально підходить не тільки до угрю, але і до риби і м’яса на грилі, овочам і тофу. Досить легко промокнути їх пензликом або трохи скропити солодко-пікантним соусом, щоб посилити смак страви. Крім того, ви можете використовувати соус з вугра в якості маринаду для м’яса або в якості заправки для свежеприготовленной локшини.
Веганам і вегетаріанцям сподобається тофу, заправлений цим липкою-солодким соусом. Чудовий з суші і може додати неймовірний аромат рисовим кулькам. Він такий гарний з рибою і морепродуктами, якщо ви хочете додати азіатський колорит.
Ви є справжнім поціновувачем японської кухні? Тоді ви зможете по достоїнству оцінити смак справжнього соусу унагі в ресторані Watatsumi. Досвідчені сушисти з багатющим досвідом роботи в азіатських ресторанах знають точний рецепт і дотримуються всіх пропорцій при приготуванні даного соусу.
Традиційний рецепт соусу унагі
У класичній рецептурі передбачено всього 4 складових:
- 1/2 склянки Міріна (японське кулінарне вино): це популярна приправа в японській кухні. Мирин надає соусу солодкуватий і гострий присмак.
- 1/4 склянки цукру: надає солодкість і липку консистенцію. Замість цукру часто використовують мед.
- 1/4 склянки соєвого соусу: по можливості виберіть варіант з низьким вмістом натрію, щоб він не вийшов занадто солоним.
- 1/8 склянки саке: додасть нотку гіркоти і фруктовий смак. Його можна замінити білим сухим вином, але тоді потрібно збільшити цукор, щоб компенсувати недолік солодощі.
Традиційна рецептура соусу унагі
Хоча на ринку є безліч комерційних брендів соусу, кращий той – який ви приготуєте самі. Солодкий карамелізований домашній соус унагі зможе приготувати кожен. Це не складний процес.
- Увімкніть середній вогонь і змішайте в маленькій каструлі мирин, саке і цукор.
- Варіть все інгредієнти від 4 до 6 хвилин, помішуючи кожні 30 секунд, поки рідина не зменшиться приблизно до 3/4 склянки.
- Долийте соєвий соус і помішуючи, щоб цукор розчинився, закип’ятіть.
- Коли соус почне загусати, продовжуйте помішувати, щоб він не підгорів.
- Після цього зменшіть вогонь і варіть ще хвилин 10, поки соус не стане красиво карамелізований і не почне густіти.
- Вимикайте плиту і почекайте поки соус охолоне. У міру остигання він буде стає густішим. Якщо він занадто густий, можна додати води.
Ви можете зберігати соус в герметичній банці на полиці холодильника протягом 2-3 місяців. Готовий соус, який ви купуєте в магазині, може зберігатися більш тривалий період, оскільки в ньому є консерванти.
У чому користь соєвого соусу?
Соєвий соус, який готується на основі ферментованих соєвих бобів з додаванням води, солі, пшеничного борошна або ячменю, вважається одним з головних інгредієнтів японської, китайської та іншої азіатської кухні. Існує безліч різновидів соєвого соусу, що розрізняються по консистенції і силі смаку. Світлий соус досить рідкий і має більш солоний смак, ніж темний соєвий соус, який густіше по консистенції і більш насиченим.
Цей соус є одним з обов’язкових інгредієнтів унаги. Вміст поживних речовин в соєвому соусі:
- Калорійність: 8
- Вуглеводи: 1 грам
- Жири: 0 грам
- Білки: 1 грам
- Натрій: 902 мг
По-перше, соєвий соус містить ніацин, який корисний для серця. Він регулює вміст жиру в крові та сприяє виробленню гарного холестерину. Крім того, соєвий соус містить деякі сліди антиоксидантів і хороший запас триптофану. Вони зміцнюють здоров’я, сприяють засипанню і навіть покращують настрій.
Корисні властивості меду? – основа соусу
Замість цукру в соус унагі багато рекомендують додавати мед. Мед – один з найбільш шанованих і цінних натуральних продуктів, представлених людству з давніх часів. Експерти кажуть, що мед, відомий як «нектар богів», є не тільки солодким продуктом, який люблять дорослі і діти, а й ліками.
Це природна речовина містить антиоксиданти, мінерали і ферменти, які мають безліч потенційних переваг для здоров’я і можуть використовуватися при різних клінічних станах, від загоєння ран до лікування раку.
Одна столова ложка меду містить:
- 63 калорії
- 0 г жиру
- 17,3 г вуглеводів
- 17,2 г цукру
- 0,1 г білка
По-перше, ці калорії – це не просто порожні вуглеводи. Мед – відмінне джерело природної енергії, він сповнений потужних антиоксидантів, таких як флавоноїди і фенольні кислоти. Плюс невелика кількість важливих мінералів, таких як калій, кальцій і залізо. Мед також має антисептичні та антибактеріальні властивості, а також покращує здоров’я серця, знижує рівень тригліцеридів, знижує кров’яний тиск, пригнічує кашель і багато іншого.
У чому користь і шкода соусу унагі?
Той факт, що люди в Японії споживають цей соус регулярно, ймовірно, є головною однією причиною, по якій країна є однією з найздоровіших на планеті. У ньому міститися вітаміни A, D, E, B1, B2, B12 і фосфор. Цей мінерал особливо важливий для здоров’я, тому що він допомагає збалансувати рівень PH вашого тіла, покращує травлення і обмін речовин, а також дозволяє організму краще засвоювати живильні речовини. Але варто брати до уваги, що через наявність в ньому соєвого соусу їм не можна зловживати.