Що таке боул і чи дійсно це корисна їжа?

Що таке боул і чи дійсно це корисна їжа?

Боул – новий тренд здорового харчування, швидко завоював популярність в нашій країні. Ще б пак, страва складається зі свіжих овочів, злаків, морепродуктів. В одній глибокій мисці зібрано все, що потрібно для повноцінного і збалансованого прийому їжі. Прихильників здорового харчування вже не здивуєш насінню Чіа і пророслими зернами, які регулярно присутні в їх раціоні, хоча самі по собі не мають яскравий смак. Але шеф-кухаря навчилися майстерно доповнювати зерна різноманітними компонентами. Так в київських ресторанах народилися Боул, хоча їх історія почалася не тут, а в “чаші Будди” багато років тому.

Що таке боул?

Поке Боул

У перекладі з англійської bowl означає “миска” або “супн тарілка”. Спосіб подачі досить простий – продукти нарізають великими кубиками або скибочками, викладають окремими гірками в глибокій ємності.

З виникненням нового гастрономічного тренда пов’язано кілька історій, найбільш популярна – легенда про чашу Будди (в дослівному перекладі означає Buddha bowl). Після медитацій “пробуджений” прогулювався вулицями міста з глибокої тарілкою, куди схожі подавали їжу. Як правило, своїм обідом ділилися бідняки, тому в чаші опинявся рис, овочі, насіння, різні соуси. Продукти були простими, але поєднуючись в одній тарілці, нагадували твір мистецтва. Можна зробити висновок, що блюдо прийшло до нас зі Сходу, але з тих пір значно модернізувалося, з розряду їжі для бідняків перекочувало в елітні ресторани. Варто зазначити, що традиція подавати їжу бідним після медитації збереглася і сьогодні.

На Сході мода споживати Боул з’явилася близько 5 років тому, але до нас блюдо прийшло тільки зараз. Спочатку він вважалося вегетаріанської закускою з набором рослинних інгредієнтів, але сьогодні шеф-кухаря попрацювали над різноманітністю складу. Додають яйця, різні види сиру, рибу. Інгредієнти не змішуються, що сприяє легкому засвоєнню.

Існує ще один вид Боул з приставкою “Смузі” на основі сезонних фруктів і ягід. Їх появу пов’язують з островом Балі. Як правило, подають на сніданок. Спосіб приготування досить простий: ягоди збивають в блендері до однорідної маси, прикрашають горіхами, насінням. У київських ресторанах в основі більшості смузі-Боул – гранола.

Гавайское блюдо “Поке” теж увійшло в розряд Боул, готують з пропарений крупи і морепродуктів. Чи не перемішують, прикрашають скибочками лосося, креветками, зеленню. У перекладі “поке” означає “нарізане”.

Цікаво дізнатися про ролах і їх видах: Які бувають різновиди суші та ролів?

Чому Боул такі популярні?

Боул тарелка

Боули завжди виглядають ефектно і запросто стануть “родзинкою” столу. Продукти колоритно поєднуються між собою, створюючи завершену композицію. Ще б пак: скибочки лосося, насіння Чіа, зелень – це один з варіантів, а їх безліч. Основна фішка в способі подачі – продукти нарізають , окремо викладають в глибокій мисці, не перемішуючи.

На початку своєї популярності Боул почали з’являтися в соціальних мережах, включаючи Instagram. Адже головна мета – показати привабливу картинку. Боул задовольнили естетичні потреби користувачів, а приємним бонусом є неповторний смак. Якщо ви не пробували боул, неодмінно варто це зробити.

Ще один вагомий аргумент на користь Боул – це елемент здорового раціону. На думку дієтологів, “чаша Будди” здатна замінити повноцінний прийом їжі, наситити організм вітамінами і мікроелементами. Зараз модно правильно харчуватися, піклуючись про своє здоров’я, саме це дозволили Боул стати трендом.

Багато київських ресторани вводили новинку в меню поступово, подаючи bowl тільки на сніданок, потім робили їх стравою дня, а пізніше присвятили їм закладу. Люди швидко підхопили ідею, щиро полюбив такі страви. У Watatsumi це не єдина страва, ми також готуємо суші, роли, локшину ВОК. Але тенденція замовляти Боул зростає з кожним днем ​​і це радує, значить прихильників здорового харчування стає більше. Існує думка, що чим простіше їжа, тим вона корисніша. Так і є. У складі Боул мінімум продуктів, що дозволяє їм швидко засвоїтися і подарувати задоволення від трапези.

Боул в Києві з кожним днем ​​стають все більш популярними. Їх замовляють з доставкою додому, подають в ресторанах, готують самостійно. Однак потрібно знати, чим “чаша Будди” відрізняється від інших закусок. Якщо овочі, рибу, зелень перемішати в плоскій тарілці, вийде салат, але якщо викласти їх гірками в глибоку миску – це боул.

Чи корисні Боул?

Полезный ли боул?

Боул дуже корисні, але за умови, що готуються виключно зі свіжих продуктів. “Чашу Будди” неможливо наповнити млявою зеленню або НЕ свіжими овочами, адже це суперечить філософії східної кухні. Кожен шматочок – це заряд енергії і корисних речовин практично на весь день!

Наші кухарі готують Боул виключно з першокласних інгредієнтів. Їх можна їсти на сніданок, обід або вечерю. Для першої половини дня краще вибрати більш поживні поєднання з рибою, морепродуктами, пропареної крупою, великою кількістю горіхів і насіння. Якщо ви споживаєте боул на вечерю, він повинен бути максимально легким, з переважанням зелені.

З точки зору ресторанного бізнесу, bowl вирішує проблему з подачею овочів, адже за статистикою корисні продукти замовляють набагато рідше. Основна мета – надати відвідувачам можливість спробувати якомога більше смаків, розширити свій кругозір, відчути переваги делікатесів Азії. До кожного Боул індивідуально підбирається гарнір, свіжі овочі, горіхи і насіння, а також соуси, яйця хумус. Варто відзначити, що це друге за популярністю блюдо після салатів і супів.

За рахунок того, що в одну “чашу” кладуть кілька різних продуктів, його можна зробити збалансованим і здоровим. У ній в обов’язковому порядку мають бути присутніми жири, білки, вуглеводи, вітаміни, клітковина і інші компоненти, що позитивно впливають на організм. Тому новомодний тренд дійсно заслуговує на увагу! Відпадає необхідність замовляти безліч різних страв, адже боул містить все необхідне.

При споживанні одного правильно приготовленого Боул, людина отримує максимум корисних речовин. Крім того, завдяки оригінальному поєднанню, є можливість спробувати незвичайні закуски, наприклад, насіння льону, кунжуту і гарбуза. Щоб блюдо дійсно було здоровим і корисним, дієтологи рекомендують максимально спростити кожен інгредієнт. Тобто, не потрібно змішувати в одній тарілці все, що лежить в холодильнику.

Існують неправильні Боул, які з правильним харчуванням не мають нічого спільного. Виглядають вони приблизно так: в одній тарілці змішують гранола, пластівці і все це заливають молоком, додають сухофрукти або ягоди. У складі такого блюда багато цукру, що негативно впливає на організм. Споживайте корисні продукти і отримуйте від них користь і задоволення!

Залиште коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *